Rabarbarai – sodinimas, auginimas ir priežiūra

0
4756
Rabarbarai - sodinimas, auginimas ir priežiūra

Rabarbarų lapkočiai naudojami gaminant marmeladą, kompotą, uogienę ir vyną, turintys daug obuolių rūgšties, oksalo rūgšties bei vitaminų B ir C.

Dirvos ruošimas

Rabarbarai auga derlingose, puveningose, priesmėlio ar vidutinio sunkumo dirvose. Jie reikalauja daug drėgmės, todėl smėlynai nėra tinkami. Rudenį dirvai reikia gausiai mėšlo (120-150 kg/10 m²) arba durpių su mineralinėmis trąšomis, vėliau pridedant superfosfato ir kalio chlorido. Amonio salietra geriausia berti pavasarį.

Sodinimas

Rabarbarai dauginami sėklomis arba šaknimis, geriausia naudojant 4-5 metų senumo augalo šaknis su 1-2 pumpurais. Rudenį pasodinti augalai gerai prigyja ir leidžia anksti rinkti derlių. Sodinami 1×1 m atstumais.

Priežiūra

Gausiai tręšiami mėšlu ir laistomi rabarbarai išauga stori ir ilgi lapkočiai. Reikia papildomai tręšti mineralinėmis trąšomis pavasarį ir po pirmojo derliaus nuėmimo. Po viso derliaus nuėmimo birželio viduryje tręšiama trečią kartą.

Derliaus nuėmimas

Lapai laužomi su lapkočiais, paliekant pusę lapų augalui. Derlius renkamas nuo gegužės iki birželio pradžios. Besiformuojančius žiedinius ūglius reikia šalinti, kad nesunaudotų per daug maistinių medžiagų.

Kiek naudingas buvo šis įrašas?

Vidutinis įvertinimas 4.1 / 5. Įvertinimų skaičius: 44

Įrašas dar neįvertintas.

Palikite komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia