Špinatų auginimas, sodinimas ir priežiūra

0
3484
Špinatų auginimas, sodinimas ir priežiūra

Špinatai (Spinacia oleracea L.) yra maistingi, turintys 2,5% baltymų, 3% geležies, askorbininės rūgšties, karotino, B1, B2, K vitaminų. Tačiau dėl kalcio oksalato juos rekomenduojama vartoti virtus ar troškintus. Tinkami sriuboms, padažams, konservų gamybai; sumaišyti su rūgštynėmis ir kopūstais naudojami salotoms.

Špinatai priklauso balandinių šeimai, greitai pasiekiantys techninę brandą per 20-40 dienų. Jų lapai gali būti apvalūs ar ovalūs, skiriasi pagal veisles: ankstyvųjų veislių lapai lygūs, vėlyvųjų – raukšlėti. Augalai yra dvinamiai, tačiau egzistuoja vienanamių veislių. Špinatai yra šalčiui atsparūs, dygsta esant maždaug 4°C, optimaliausia augimo temperatūra yra apie 15°C. Aukštesnėje temperatūroje (20°C) pradeda formuotis žiediniai stiebai.

Špinatų sėja ir dirva

Špinatų sėja vykdoma priesmėlio arba vidutinio sunkumo dirvose su neutralia pH reakcija. Tinkamiausi priešsėliai yra organinėmis trąšomis tręšti augalai. Dirva ruošiama rudenį, mineralinės trąšos (superfosfatas, kalio druskos, amonio salietra) beriamos rudenį arba anksti pavasarį, konkrečiau – druskos išberiamos rudenį, amonio salietra – anksti pavasarį. Hektarui reikia apie 120-140 kg fosforo, 140-200 kg kalio ir 100-150 kg azoto.

Sėjama anksti pavasarį arba rudenį, eilėmis ar 4-5 eilių juostomis, su 50-60 cm tarpais tarp juostų ir 20 cm tarp eilių. Sėklos įterpiamos 2-3 cm gylyje. Eilėmis sėjant, reikia 20 kg sėklos hektarui, juostiniu būdu – 50 kg. Priežiūra panaši kaip salotų, retinant pasėlį išrauti augalai tinka valgymui. Derlius renkamas atrankiniu būdu.

Špinatų auginimas ir priežiūra

Špinatai taip pat auginami šiltnamiuose, inspektuose ir po laikinomis priedangomis. Ankstyvųjų veislių špinatai sėjami kovo pradžioje. Optimali temperatūra šiltnamiuose yra 18°C saulėtą dieną ir 10-12 °C ūkanotą dieną. Derlingumas – apie 3 kg/m2. Špinatai reikalauja drėgmės, ypač sausais periodais. Tręšiama azoto trąšomis, naudojant 20 g salietros 10 litrų vandens, laistant po 6-8 litrus tirpalo/m2, o vėliau nuplaunant švariu vandeniu.

Kiek naudingas buvo šis įrašas?

Vidutinis įvertinimas 3.8 / 5. Įvertinimų skaičius: 12

Įrašas dar neįvertintas.

Palikite komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia