Kmynų sodinimas ir auginimas

0
2953
Kmynų sodinimas ir auginimas


Kmynai (Carum carvi L.) yra seniai žinomas augalas, naudojamas tiek kaip prieskonis, tiek kaip vaistinis augalas. Jų sėklos yra naudojamos įvairiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, pridedamos prie duonos, sūrių, dešrų, įvairių daržovių ir žuvies konservų, taip pat raugintų kopūstų. Be to, iš kmynų sėklų gaunamas eterinis aliejus, kuris populiarus kulinarijoje ir naudojamas gaminant likerius, saldainius bei degtinę.

Kmynai yra dvimetis augalas, priskiriamas skėtinių augalų šeimai. Kai kmynai pasėjami pavasarį, pirmųjų metų augimas apsiriboja dideliu žaliosios masės kiekiu, tačiau žydėjimas ir sėklų formavimasis įvyksta tik antrojo augimo metais. Sėklos pradeda dygti esant 6-9°C temperatūrai, o daigai paprastai iškyla per 14-24 dienas.

Šie augalai yra gana nekaprizingi dirvos atžvilgiu, bet jie nepakęs rūgščių ir smėlėtų gruntų. Jie geriausiai auga saulėtuose, kalkėtuose, vidutinio sunkumo dirvožemiuose. Optimalūs kmynų priešsėliai yra augalai, kurie buvo tręšiami organinėmis trąšomis, pavyzdžiui, kaupiamosios kultūros ar daugiametės žolės. Jei dirva prieš sėją nebuvo tręšiama mėšlu, rekomenduojama rudens metu įterpti 40-50 tonų mėšlo hektarui. Taip pat kmynai tręšiami mineralinėms trąšoms. Pirmųjų augimo metų metu šie augalai daugiausiai reikalauja fosforo ir kalio, o antraisiais metais svarbus yra azotas.

Kmynai turėtų būti pasėti iki gegužės vidurio, kadangi vėliau pasėti augalai negali pakankamai išauginti lapų ir sukaupti reikiamų maistinių medžiagų, o tai lemia mažesnį derlių. Sėjama į iš anksto paruoštą ir drėgną dirvą, sodinant eilėmis. Sėklų norma hektarui yra 6-8 kilogramai, kurios sodinamos maždaug 2 centimetrų gylyje. Kmynų sėja atliekama naudojant tas pačias sėjimo mašinas, kaip ir morkoms. Kai augalai pradeda dygti, atliekamas tarpueilių purenimas ir piktžolių naikinimas. Rugpjūčio pabaigoje augalai sukaupia daug žaliosios masės, kurią reikėtų nušienauti, kad kitais metais kmynai išaugintų daugiau žydinčių stiebų. Rudenį, paskutinį kartą dirbant žemę, augalai yra apkraunami. Antraisiais metais pasėlys yra akėjamas skersai, pabarstoma salietra, vėl atliekamas tarpueilių purenimas ir piktžolių naikinimas. Derlius renkamas liepos mėnesį, kai maždaug 80% sėklų yra rudų. Kadangi sėklos greitai byra, kmynai yra pjaunami rytais naudojant javapjoves ar kombainus. Vidutinis derlius yra apie 15-18 centnerių hektarui. Jei antraisiais metais derlius buvo menkas arba kmynai visiškai nederėjo, pasėlys paliekamas ir tretiems metams.

Kiek naudingas buvo šis įrašas?

Vidutinis įvertinimas 4.2 / 5. Įvertinimų skaičius: 11

Įrašas dar neįvertintas.

Palikite komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia