Rūgštynių sodinimas ir auginimas

0
3665
Rūgštynių sodinimas ir auginimas

Rūgštynės (Rumex acetosa L.), dažniausiai naudojamos sriubų gamyboje, yra turtingos maistinėmis medžiagomis. Jų lapuose yra maždaug 3% baltymų, 2,8% angliavandenių, taip pat įvairių mineralinių medžiagų, įskaitant kalį, kalcį, magnį, bei vitaminų C, B1, B2, PP. Šiame augale yra daugiau obuolių ir citrinos rūgšties nei kitose daržovėse. Tačiau svarbu žinoti, kad senesniuose lapuose susidaro apie 1% oksalo rūgšties, todėl rūgštynes rekomenduojama vartoti ankstyvą pavasarį, kol neprasideda žiedstiebių augimas.

Rūgštynių sėklų dydis yra mažas, jos užima daug laiko, kad išbrinktų ir pradėtų dygti. Šie augalai yra atsparūs žemoms temperatūroms, pavyzdžiui, jų lapai gali atlaikyti temperatūras iki -8 ar -9 laipsnių Celsijaus. Rūgštynės geriausiai auga, kai temperatūra yra tarp 2 ir 3 laipsnių Celsijaus sėkloms dygti, o idealus augimo intervalas yra 13-18 laipsnių Celsijaus. Aukštesnėje nei optimali temperatūra augalai suformuoja mažiau kokybiškus lapus. Be to, rūgštynės gali augti net ir rūgščioje dirvoje.

Rūgštynėms paruošti dirvą reikia panašiai kaip ir kitoms daugiametėms daržovėms, ją tręšiant mėšlu bei mineralinėmis trąšomis. Šios daržovės sėjamos anksti pavasarį arba birželio pabaigoje, bet pats geriausias laikas sėti yra vasarą. Sėklos sodinamos 2-3-5 eilių juostomis, laikant 20 cm atstumą tarp eilių ir 50 cm atstumą tarp juostų. Sėklos įterpiamos 1-2 cm gylyje. Vienam hektarui paprastai reikia 3-6 kg sėklų.

Rūgštynės pradeda dygti per 6-12 dienų nuo pasėjimo. Kai aiškiai matomos eilutės, atliekamas tarpueilių purenimas ir piktžolių šalinimas. Pirmasis papildomas tręšimas atliekamas ankstyvą pavasarį, o kitas – po derliaus nuėmimo. Derlių pradėti skinti reikėtų, kai augalas išauginą 5-6 normalaus dydžio lapus. Jie nupjaunami peiliu arba nuskinami taip, kad nebūtų pažeisti augalo viršutiniai pumpurai. Derlius vėl renkamas po 20-25 dienų ir per augimo sezoną lapai paprastai nupjaunami 3-4 kartus. Po nuėmimo jie dedami į dėžes ir paruošiami realizavimui.

Rūgštynės vienoje vietoje auga 3-4 metus. Kasmet rudenį vienam hektarui rūgštynių sodinukų išberiama nuo 30 iki 40 tonų perpuvusio mėšlo.

Antrieji auginimo metai paprastai duoda 100-230 centnerių derliaus hektarui.

Vėlų kovą, rūgštynių augimo plotai padengiami polietileninėmis priedangomis. Tokiu būdu derlius galima gauti 10-15 dienų anksčiau nei įprastai, be to, jis būna 1,5-2 kartus didesnis.

Kiek naudingas buvo šis įrašas?

Vidutinis įvertinimas 4.6 / 5. Įvertinimų skaičius: 15

Įrašas dar neįvertintas.

Palikite komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia